Husets detaljer

Medborgarhuset är fullt av spännande detaljer. Allt från askkopparna i mässing, till lamporna i opalglas.

Allt i huset är uttänkt och ritad av Asplund. Det syns på flera unika detaljer som de runda blanka askkopparna i mässing på kolonnerna och på dörrhandtagen in till salarna som är formade efter salarnas namn; A, B, C och D.

Utmärkande för den låga delen av byggnaden är den bärande konstruktionen av svampkolonner i betong. Där de möter taket växer de ut som hatten på en svamp, nere vid foten möter de golvet i en mjuk böj. Kolonnerna var från början tänkta att se ut som sten med hjälp av sandblåsningsteknik, men i slutskedet av bygget skapades effekten istället med latexfärg. Originalmålningen är bevarad på pelaren inne i restaurangen. Två av kolonnerna i foajén har varsin dricksfontän av marmor, kalksten och mässing.

Belysningen i huset

Lamporna och belysningen är väldigt framträdande i huset, från lampetterna i entrén till den mäktiga ljuskronan i A-salen. Lamporna är till största del gjorda av mässing och opalglas, ett ogenomskinligt vitt glas. Bara i A-salen sitter 94 stycken handblåsta glober av opalglas. Det självklara blickfånget i salen är den stora ljuskronan. På tunna metallstag ser de 16 glasskärmarna nästan ut att sväva i mitten av rummet.

Ridån i A-salen

Ridån av lin och ull, är designad av Asplund, färgsatt av Gunilla Fleming och vävd av Malmöhus läns hemslöjd.  Den berättar om teatern och dess historia genom olika symboler och portaler. I inskriptionen “Ars longa” (“Konsten är evig”) hyllas arkitektens pappa Gunnar Asplund. Med sina färger i rosa, orange och lila står den i stark kontrast till husets annars lugna färgpalett.  Vill du veta mer om symbolerna berättar Anne Asplund om dem i “Filmen om symbolerna

Translate

You can use Google Translate to translate the contents of eslov.se. To do that, select the language you would like to translate into in the list below.

Please bear in mind, since the Google Translate is an automatically generated translation, we do not take any responsibility for errors in the text.

Close popup window