Materialen

Trä, mässing, kalksten och marmor är några av de material som valdes för att ge huset dess elegans, men också värme och intimitet.

I kontrast till den ljusa Ekebergsmarmorn, vita väggar och kolonnerna är inslagen av trä det som ger byggnaden dess inbjudande och varma känsla. Den östra väggen i foajén är klädd i en panel av rökt oljad ek. Ekpanelen klär in biljett- och godiskiosk, telefonhytter, högtalare, bänkar och formpressade lampor. Bänkarna, som Asplund tog inspiration från sin fars tidigare verk, växer mjukt fram ur träpanelen. A-salen utmärker sig med mjukt formade träpaneler i Oregonpine som klär in väggar och tak. De andra salarnas väggar är delvis klädda i träpaneler med med borrade hål, som fungerar som ljudabsorbenter. Dessa paneler installerades på tidigt 1960-tal, efter att byggnaden var invigd.

Skickligt stenarbete

Byggnadens unika stenarbete syns i trappan som leder ner till garderoben. Stegen i ljus Ekebergsmarmor formas konkava i övre planet som stegvis övergår till konvex form på bottenplan. Andra intressanta detaljer är foajéns pil i kalkstensgolvet, ledstängerna i marmor vid A-salens scenuppgång och blockstegstrappan som förbinder baren på nedre plan med foajéns södra del. I Restaurangen finns en betonggjuten spiraltrappa som tar avstamp i en blomstergömma och skruvar sig upp till takterrassen.

Translate

You can use Google Translate to translate the contents of eslov.se. To do that, select the language you would like to translate into in the list below.

Please bear in mind, since the Google Translate is an automatically generated translation, we do not take any responsibility for errors in the text.

Close popup window