Husets detaljer

Varje detalj i huset är ritad och uttänkt av Asplund. Han specialdesignade allt från den stöttande pelarkonstruktionen, ända ner till dörrhandtagen.

Det finns flera unika detaljer som var uttänkta och ritade av Asplund. Några detaljer är de runda blanka askkopparna i mässing, och dörrhandtagen till salarna som är formade efter salarnas namn; A, B, C och D.

Speciellt för den låga delen av byggnaden är den bärande konstruktionen av kolonner i betong. Där de möter taket växer de ut som hatten på en svamp, och nere vid foten möter de golvet i en mjuk böj. Kolonnerna var från början tänkta att se ut som sten med hjälp av sandblåsningsteknik, men effekten skapades istället med latexfärg. Originalmålningen är bevarad på en pelare i restaurangen. Två av kolonnerna i foajén har varsin dricksfontän av marmor, kalksten och mässing.

Belysningen i huset

Lamporna och belysningen är väldigt framträdande i huset, från lampetterna i entrén till den mäktiga ljuskronan i A-salen. Lamporna är till största del gjorda av mässing och opalglas, ett ogenomskinligt vitt glas. Bara i A-salen sitter 94 stycken handblåsta glober av opalglas. Det självklara blickfånget i salen är den stora ljuskronan. På tunna metallstag ser de 16 glasskärmarna nästan ut att sväva i mitten av rummet.

Ridån i A-salen

Ridån av lin och ull, är designad av Asplund, färgsatt av Gunilla Fleming och vävd av Malmöhus läns hemslöjd.  Den berättar om teatern och dess historia genom olika symboler och portaler. I inskriptionen ”Ars longa” (”Konsten är evig”) hyllas arkitektens pappa Gunnar Asplund. Med sina färger i rosa, orange och lila står den i stark kontrast till husets annars lugna färgpalett.  Vill du veta mer om symbolerna berättar Anne Asplund om dem i ”Filmen om symbolerna

Translate

You can use Google Translate to translate the contents of eslov.se. To do that, select the language you would like to translate into in the list below.

Please bear in mind, since the Google Translate is an automatically generated translation, we do not take any responsibility for errors in the text.

Close popup window